Om våra möbler

Vi tillverkar möbler i rustik stil och du kan måttbeställa kryssbord, matbord, runda bord, tv-bänkar, sittbänkar, hyllor med mera hos oss. Möblerna vi tillverkar kännetecknas av plankorna och det rustika utseendet. Vi handtillverkar alla möbler efter dina önskemål och vi lägger ned mycket tid och omsorg för att skapa en fin möbel till dig. Detta tillsammans med att möblerna är tillverkade i trä som är ett levande naturmaterial gör varje möbel unik.

Val av storlek och färg

Möbeln kan beställas i valfri storlek, valfri betskulör/svart färg/vit färg, flera olika benställning och två tjocklekar på skivan. Kontakta gärna oss om du inte hittar den storlek du söker i webbutiken. Möblerna är handgjorda och små avvikelser kan förekomma vad gäller möbelns längd och bredd (max 1-2cm).

Material

Möbelns skiva består av spontade fingerskarvade plankor av limträ (gran eller furu beroende på modell) som ger en rustik träkänsla. Limträ av gran, som är det vanligaste materialet i våra bordsskivor, är samma material som ofta används i bärande konstruktioner i hus. Limträ håller formen bra och är hårdare och tåligare i jämförelse med till exempel traditionella plankor. Benställningen är gjord av massivt limträ av kvistfri furu. För både bordsskiva och benställning har vi tillvalet stavlimmad ek som alternativ till gran/furu. Varje möbel har sin egen karaktär där synliga sprickor, kvistar (ej furu), märken eller andra ojämnheter är en del av möbelns charm. Dessa kan förekomma vid leverans eller bildas senare. Den första tiden efter leveransen kan träet släppa kåda från enstaka ställen. Det upphör efter en tid och du kan ta bort det när det stelnat eller ta hjälp av vanligt smör eller matolja på en tygbit, enkelt och miljövänligt.

Frilagda plankor eller hoplimmade

Du kan få ditt bord antingen med plankorna frilagda eller hoplimmade med varandra. Ett bord med frilagda plankor innebär springor på några millimeter mellan plankorna i skivan vilket ger bordet karaktär och ett levande uttryck. Vid leverans är springorna mycket små eller obefintliga och de börjar framträda efter ca 2-3 veckor. Springorna skiftar i storlek mellan årstiderna (beroende på luftens fuktighet) men brukar vanligtvis inte bli större än 4 mm. Springornas storlek skiftar också mellan de olika plankorna i bordet.

Ett bord med hoplimmade plankor har inga springor mellan plankorna. Bordet blir lite mer lättskött och ytan blir något jämnare. Du kan fortfarande ana en eller flera plankor i bordet. Även ett hoplimmat bord ger en genuin träkänsla och ett rustikt handgjort uttryck.

Bearbetning och Behandling

Möbelns skiva är först putsad med slipmaskin och därefter borstad för att få en rustik, lite sliten och tydlig trästruktur. Träets ådring ger bordet dess unika karaktär och känsla. Rustika detaljer som vi bedömer försvårar skötsel och rengöring fylls med en hård och tålig fyllnadsmassa innan slipning. Det kan handla om tex skador i trästrukturen eller kvistar. Efter bearbetningen behandlas skivan för hand med ett vattenbaserat system av bets och efterföljande klarlack vilket ger en mycket lättskött och avtorkningsbar yta. Möbelns benställning behandlas också med bets, alternativt sprutmålas med färg beroende på vilka önskemål du har.  Benställningen lackas ej som standard efter betsningen, däremot innehåller betsen lack för att ej lösas upp vid avtorkning.

Underhåll och skötsel av våra trämöbler

Möbeln behöver ej underhållas speciellt ofta utan torkas av med en fuktig trasa. Beroende på hur mycket möbeln används och torkas av behöver skivans yta underhållas med vattenbaserad golvlack, detta eftersom lacklagren slits med tiden. Tvätta möbeln med målartvätt, skölj av noga och stryk på ett eller flera lager vattenbaserad golvlack. Följ instruktionerna på den produkten som du använder. Hos oss kan du köpa samma lack som vi använder i tillverkningen.

Möbelns skiva går att slipa om eftersom den består av massivt trä. Vid en omslipning kommer den till och med att bli ännu jämnare och charmigare. Efter att du slipat skivan helt trären kan du sedan välja vilken behandling du vill. Vi erbjuder omslipning av skivan om du inte vill göra det själv.

Bordet är rejält och tåligt och kommer hålla i många år framöver. Var ändå försiktig när du placerar varma, fuktiga, hårda eller vassa föremål som kan skada ytan på din möbel. Vi rekommenderar att du använder underlägg.

Underhåll och skötsel av våra stolar

Våra stolar levereras av Rowico AB, Venture Design, Baltic Garden, Artwood och Brafab. För skötselråd hänvisar vi till

Rowico, klicka här

Venture Design här

Artwood klicka här

Du bestämmer mått och stil
Handgjort och designat för dig
Tillverkning i Sverige
Du bestämmer mått och stil
Handgjort och designat för dig
Tillverkning i Sverige

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" så samtycker du till detta. När vi själva administrerar denna webbplats använder vi kakor för att underlätta administrationen, t.ex. för att spara inställningar. Vi samlar även statistik för att mäta och analysera trafiken på vår webbplats. Informationen som samlas in är anonym och innehåller inga personliga uppgifter såsom namn eller e-postadress. Information om besökare kan inte spåras av oss. Googles s.k. NID-kaka kan följa med på köpet i den omgivning som används när man använder vår webbplats. Du kan läsa mer om denna och Googles andra kakor här: https://www.google.com/policies/technologies/types/. Om du inte accepterar användningen av kakor och vill rensa bort dem behöver du rensa bort dem i din webbläsare, och därefter inte besöka vår webbsida igen. Hur man rensar bort kakor skiljer sig åt mellan webbläsare och mellan olika versioner av webbläsare, men det brukar handla om att man går in i inställningarna för webbläsaren och väljer att ta bort det man kallar för webbinformation eller webbplatsdata om man inte explicit nämner orden kakor eller cookies, eller någon liknande information. Undersök hjälpinformationen för den webbläsare du vill rensa för mer hjälp, alternativt sök information om detta på internet.

Stäng