Om våra möbler

Vi tillverkar möbler i rustik stil och du kan måttbeställa kryssbord, matbord, runda bord, tv-bänkar, sittbänkar, hyllor med mera hos oss. Möblerna vi tillverkar kännetecknas av plankorna och det rustika utseendet. Vi handtillverkar alla möbler efter dina önskemål och vi lägger ned mycket tid och omsorg för att skapa en fin möbel till dig. Detta tillsammans med att möblerna är tillverkade i trä som är ett levande naturmaterial gör varje möbel unik.

Val av storlek och färg

Möbeln kan beställas i valfri storlek, valfri betskulör/svart färg/vit färg, flera olika benställning och två tjocklekar på skivan. Kontakta gärna oss om du inte hittar den storlek du söker i webbutiken. Möblerna är handgjorda och små avvikelser kan förekomma vad gäller möbelns längd och bredd (max 1-2cm).

Material

Möbelns skiva består av spontade plankor av svenskt limträ (massiv gran) som ger en rustik träkänsla. Limträ håller formen bra och är hårdare och tåligare i jämförelse med till exempel traditionella granplankor. Benställningen är gjord av massiv gran eller limträ. Varje möbel har sin egen karaktär där synliga sprickor, kvistar som släppt, märken eller andra ojämnheter är en del av möbelns charm. Dessa kan förekomma vid leverans eller bildas senare. Den första tiden efter leveransen kan träet släppa kåda från enstaka ställen. Det upphör efter en tid och du kan ta bort det när det stelnat eller ta hjälp av vanligt smör eller matolja på en tygbit, enkelt och miljövänligt.

Frilagda plankor eller hoplimmade

Du kan få ditt bord antingen med plankorna frilagda eller hoplimmade med varandra. Ett bord med frilagda plankor innebär springor på några millimeter mellan plankorna i skivan vilket ger bordet karaktär och ett levande uttryck. Vid leverans är springorna mycket små eller obefintliga och de börjar framträda efter ca 2-3 veckor. Springorna skiftar i storlek mellan årstiderna (beroende på luftens fuktighet) men brukar vanligtvis inte bli större än 4 mm. Springornas storlek skiftar också mellan de olika plankorna i bordet.

Ett bord med hoplimmade plankor har inga springor mellan plankorna. Bordet blir lite mer lättskött och ytan blir något jämnare. Du kan fortfarande ana en eller flera plankor i bordet. Även ett hoplimmat bord ger en genuin träkänsla och ett rustikt handgjort uttryck.

Bearbetning och Behandling

Möbelns skiva är först putsad med slipmaskin och därefter borstad för att få en rustik, lite sliten och tydlig trästruktur. Träets ådring ger bordet dess unika karaktär och känsla. Rustika detaljer som vi bedömer försvårar skötsel och rengöring fylls med en hård och tålig fyllnadsmassa innan slipning. Det kan handla om tex skador i trästrukturen eller kvistar. Efter bearbetningen behandlas skivan för hand med ett vattenbaserat system av bets och efterföljande klarlack vilket ger en mycket lättskött och avtorkningsbar yta. Möbelns benställning behandlas också med bets, alternativt målas för hand med färg beroende på vilka önskemål du har.  Benställningen lackas ej som standard efter betsningen, däremot innehåller betsen lack för att ej lösas upp vid avtorkning.

Underhåll och skötsel av våra trämöbler

Möbeln behöver ej underhållas speciellt ofta utan torkas av med en fuktig trasa. Beroende på hur mycket möbeln används och torkas av behöver skivans yta underhållas med vattenbaserad golvlack, detta eftersom lacklagren slits med tiden. Tvätta möbeln med målartvätt, skölj av noga och stryk på ett eller flera lager vattenbaserad golvlack. Följ instruktionerna på den produkten som du använder. Hos oss kan du köpa samma lack som vi använder i tillverkningen.

Möbelns skiva går att slipa om eftersom den består av massivt trä. Vid en omslipning kommer den till och med att bli ännu jämnare och charmigare. Efter att du slipat skivan helt trären kan du sedan välja vilken behandling du vill. Vi erbjuder omslipning av skivan om du inte vill göra det själv.

Bordet är rejält och tåligt och kommer hålla i många år framöver. Var ändå försiktig när du placerar varma, fuktiga, hårda eller vassa föremål som kan skada ytan på din möbel. Vi rekommenderar att du använder underlägg. 

Underhåll och skötsel av våra stolar

Våra stolar levereras av Rowico AB, Venture Design, Baltic Garden, Artwood och Brafab. För skötselråd hänvisar vi till

Rowico, klicka här 

Venture Design här

Baltic Garden här

Artwood klicka här

Brafab klicka här

Leveranstid

Leveranstiden är cirka 3-6 veckor beroende på orderingång. Vid högsäsong kan den bli lite längre. Vi tar alltid kontakt med dig efter att beställningen inkommit oss där du får besked om exakt leveranstid. Om du har ett önskat datum då du vill att möbeln ska vara klar så anger du detta vid beställningen. 

När möbeln är klar

Du hämtar din möbel omonterad i vår verkstad (Karlstad) och betalar i samband med hämtningen via det betalsätt som du angivit vid beställningen. Monteringen innebär att du skruvar ihop benställningen och monterar den på skivan, det handlar om fyra-10 skruvar. 

Vi erbjuder också hemleverans. Detta väljer du i samband med att du slutför din beställning, du ser priset direkt på skärmen. Möbeln fraktas till dig omonterad och monteras enkelt ihop med medföljande skruvar. Det är lämpligt med skruvdragare samt att ni är två personer. 

Ring gärna oss på 054-12 01 40 om du vill ha råd eller hellre beställer via telefon!