Guide: Mattor

En matta som ramar in matgruppen gör upplevelsen komplett. Mattor bidrar med värme, färg och ger ett intryck av en helhet. Vår mattguide nedan hjälper dig att hitta en matta i rätt storlek och material. En underdimensionerad matta försvinner i rummet och skapar en rörig känsla. En matta som är alldeles för stor kan istället ta över. Ett tips är att det blir bättre med en relativt stor matta än en som är för liten.

Matta till ditt runda bord

Ett av de vanligaste misstagen vi gör när vi köper en matta till matgruppen är att glömma bort stolarna och bara räkna med måtten på matbordet. Då blir mattan oftast alldeles för liten och hela matgruppen kan kännas trång. Dessutom är det irriterande när stolarnas bakben fastnar i mattkanten eller när mattan bubblar sig så att man snubblar över den.

Tänk på:

  • En liten matta under matbordet (40 cm från bordskant till mattkant) gör att stolarna inte kan dras ut helt utan att fastna i mattkanten.
  • En mellanstor matta under det runda matbordet (60 cm från bordskant till mattkant) gör att alla stolar kan dras ut och ändå stå med alla ben på mattan. Dock är det inte mycket marginal kvar till mattkanten.
  • En stor matta under det runda matbordet (80 cm från bordskant till mattkant) gör att alla stolar kan dras ut helt och ändå ha marginal till mattans mattkant. Man får en fin inramning av matgruppen

.

Storleksguide för matta till runda matbord

Diameter bord (cm)Diameter matta (cm) Diameter bord (cm) Diameter matta (cm)
100150-260160210-320
110160-270 170220-330
120170-280 180230-340
130180-290 190240-350
140190-300 200250-360
150200-310

Matta till ditt rektangulärt matbord

Precis som vid runda bord så rekomenderar vi att du väljer en matta som är så stor att man inte fastnar i mattkanten när man drar ut stolen och ska sätta sig. En matta som har en god marginal utanför stolarna ramar in och ger matplatsen en helhet utan att den kännas trång. Räkna med ett avstånd på 40-80 cm från bordsskivans kant till mattans kant. Vår standardbredd på matta till våra bord är därför 230 cm (Vår mest sålda rektangulära matbord är 100 cm breda).

Tänk på:

  • Mattan bör sticka ut 40-80 cm även på kortsidorna. Om ingen stol ska stå på kortändan mer än vid speciella tillfällen så kan man välja det kortare alternativet. Ska däremot kortsidan vara en ordinarie matplats bör mattan sticka ut lika mycket från bordets kant som på långsidorna.

Du bestämmer mått och stil
Handgjort och designat för dig
Tillverkning i Sverige
Du bestämmer mått och stil
Handgjort och designat för dig
Tillverkning i Sverige

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" så samtycker du till detta. När vi själva administrerar denna webbplats använder vi kakor för att underlätta administrationen, t.ex. för att spara inställningar. Vi samlar även statistik för att mäta och analysera trafiken på vår webbplats. Informationen som samlas in är anonym och innehåller inga personliga uppgifter såsom namn eller e-postadress. Information om besökare kan inte spåras av oss. Googles s.k. NID-kaka kan följa med på köpet i den omgivning som används när man använder vår webbplats. Du kan läsa mer om denna och Googles andra kakor här: https://www.google.com/policies/technologies/types/. Om du inte accepterar användningen av kakor och vill rensa bort dem behöver du rensa bort dem i din webbläsare, och därefter inte besöka vår webbsida igen. Hur man rensar bort kakor skiljer sig åt mellan webbläsare och mellan olika versioner av webbläsare, men det brukar handla om att man går in i inställningarna för webbläsaren och väljer att ta bort det man kallar för webbinformation eller webbplatsdata om man inte explicit nämner orden kakor eller cookies, eller någon liknande information. Undersök hjälpinformationen för den webbläsare du vill rensa för mer hjälp, alternativt sök information om detta på internet.

Stäng